Trend porasta raka kod mladih

16:55 17. 03. 2024. FoNet | Velimir Ilić

LONDON - Globalna statistika i podaci onkologa i naučnika širom sveta ukazuju na zabrinjavajući trend porasta obolevanja od malignih bolesti kod mlađih osoba starosti između 35 i 50 godina.

Modeli urađeni na osnovu raspoloživih podataka ukazuju da različite vrste raka, koje su nekada bile svojstvene populaciji starijoj od 60 godina, sve češće ugrožavaju mlađe osobe, kao i da će se u periodu od 2019. do 2030. godine broj obolelih od kancera u toj starosnoj grupi povećati za čitavih 30 procenata, otkriva novo istraživanje Global kancer observatori (GLOBOCAN), prenosi naučni časopis Nejčr.

Ističe se da naučnici nisu uspeli da pronađu jasne uzroke za ovakav trend. Preterana gojaznost, uživanje u duvanu, konzumiranje procesirane hrane ili neefikasna zdravstvena kontrola i preventiva nisu razlozi ovako drastičnog povećanja bolesti kod mlađih osoba, ističe gastroenterolog Sonia Kapfer i dodaje da se uzroci ovog zabrinjavajućeg trenda moraju tražiti u nizu za sada nejasnih faktora i okolnosti, uključujući i genetsku predispoziciju. (kraj) vip/bdr

Share: