Brisel platio vakcine

16:44 30. 08. 2020. FoNet

Brisel - Evropska komisija (EK) uplatila je 336 miliona evra britanskoj farmceutskoj kompaniji AstraZeneca, da bi obezbedila najmanje 300 miliona doza njihove potencijalne vakcine protiv korona virusa.

Ugovor koji je potpisan pokriva razvoj, odgovornost i druge troškove sa kojima se suočava proizvođač vakcine, a omogućuje da EU kupi dodatnih 100 miliona doza vakcine, koja je još u fazi ispitivanja, piše portal euractiv.com.

Svih 27 država članica Evropske unije (EU) moći će kasnije da kupe tu vakcinu, ako se pokaže uspešnom, srazmerno broju stanovnika.

Kupoprodajna cena nije poznata, ali prema predugovoru iz juna, kog su sklopile Nemačka, Francuska, Italija i Holandija, AstraZeneka će za 300 miliona doza vakcine dobiti 750 miliona evra.

Cena pojedinačne vakcine na evropskom tržištu još nije poznata.

AstraZeneka je ugovorila sa Sjedinjenim Američkim Državama prodaju 300 miliona doza iste vakcine za 1,2 milijardu dolara, a sa Velikom Britanijom do 30 miliona doza po ceni od 65,5 miliona funti (86,5 miliona dolara).

Brisel je ranije saopštio da su u naprednoj fazi pregovori o kupovini potencijalnih vakcina sa firmama Džonson i Džonson, Sanofi, Moderna i CureVac.

Samo sa nemačkom kompanijom CureVac Brisel pregovara o kupovini najmanje 225 milliona doza potencijalnih vakcina. (kraj) dep

 

 

Share: