Subvencije ubijaju selo

14:50 21. 09. 2020. FoNet | Zoran Pavić

Beograd - Srpski izvoz hrane prošle godine bio je 3,6 milijardi dolara, a Holandija, koja je veličine Vojvodine, imala je više od 90 milijardi dolara, što je vrlo jasan pokazatelj u kakvom položaju je Srbija kao poljoprivredna zemlja, rekao je za portal Biznis.rs član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Branislav Gulan.

"Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je između četiri i pet milijardi dolara godišnje. Po jednom hektaru Srbija proizvodi hrane u vrednosti od 1.000 dolara, dok Holandija po hektaru ima 24.000 dolara", navodi Gulan.

Prema njegovim rečima, mi sa takvim proizvođačima ne možemo da budemo konkurentni jer su naše subvencije u odnosu na evropske znatno manje.

"Naše subvencije za proizvodnju hrane kreću se oko 35 do 40 evra godišnje po hektaru. U Evropskoj uniji najniže su 480, pa do 900 evra po hektaru", kaže Gulan koji je i član Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji.

On upozorava da se za poslednjih pola veka na prostorima nekadašnje SFRJ iz sela u gradove preselilo osam miliona ljudi. U Evropi je za takav proces trebalo oko 120 do 150 godina. (kraj) vbr/zp/dpv

Share: