Ogroman dug ratara

16:40 10. 11. 2020. FoNet

BEOGRAD - Poljoprivrednici na ime zaostalih doprinosa za penzije duguju dve milijarde evra, i to je veliki problem za njih i za državu, upozorava poslanik Stranke vojvođanskih Mađara Arpad Fremond, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se aktivno traži rešenje.

Fremond je, tokom rasprave o rebalansu budžeta u Skupštini, naglasio da uplata doprinosa za penzijsko osiguranje predstavlja posebno veliko opterećenje za poljoprivrednike koji imaju mala gazdinstva i koji od toga ostvaruju skromne prihode, dok se u isto vreme očekuje da oni godišnje izdvajaju oko 100 000 dinara za penzijsko osiguranje.

"Poseban problem predstavlja to što je Poreska uprava svim poljoprivrednicima koji imaju dugove prema Penzijskom fondu stavila hipoteku na imanja", upozorio je Fremond i predložio da se onima koji duguju za doprinose omogući reprogram obaveza.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je o tom problemu već razgovarao nekoliko puta s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, i da će tokom sledeće godine biti pronađeno "definitivno" rešenje.

"To neće biti jednostavno rešenje, ali moj stav je da tu priču treba da završimo jednom za svagda, jer ovako kraja nema. Znamo u čemu je problem, od ministra Nedimovića dobio sam predlog, analiziramo i mi u Ministarstvu finansija", rekao je Mali i dodao da je siguran da rešenje postoji. (kraj) mr/nm

Share: