Ekonomska neizvesnost

20:54 24. 05. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Predstavnici međunarodnih finansijskih institucija i ekonomski stručnjaci poručili su na Kopaonik biznis forumu da su prognoze oporavka od posledica pandemije neizvesne, da treba nastaviti s programima podrške privredi, kao i da je od ključnog značaja da ona bude dobro targetirana, odnosno usmerena na ugrožene kompanije i sektore.

Menadžer Svetske banke Jasmin Čakeri istakla je tokom panela o perspektivi ekonomija Zapadnog Balkana da zemlje regiona treba da nastave s programima podrške privredi i da obezbede da privredni rast bude održiv, saopštili su organizatori Kopaonik biznis foruma koji se ove godine, zbog pandemije, održava u Beogradu.

"Od ključnog značaja je identifikovati kompanije i sektore kojima najviše treba podrška, a druga stvar je omogućiti mladima sticanje veština u pravcu razvoja nove ekonomije, kao i investiranje u digitalne kapacitete", rekla je Čakeri.

Vodeći regionalni ekonomista za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj Rika Iši rekla je da su vlasti u Srbiji odradile dobar posao kada je reč o reakciji na pandemiju, a s takvom ocenom složio se i šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa.

"Treba nastaviti sa podrškom privredi koja treba da bude dobro targetirana", savetovao je Sosa.

Profesor Fakulteta za finansije, ekonomiju i administraciju Nebojša Savić je potom, na panelu "Srbija posle Kovida", upozorio da je zajedničko svim raspravama i prognozama o oporavku posle pandemije - neizvesnost.

"Uz oporavak koji je neophodan, treba da gradimo novu strukturu zasnovanu na zelenoj ekonomiji", smatra Savić.

Konsultant Svetske banke i nekadašnji ministar finansija u Vladi Srbije Dušan Vujović mišljenja je da se posle ove krize promenio koncept ekonomske politike na globalnom nivou.

"Ono što je bilo nezamislivo sa stanovišta fiskalne i monetarne politike je prilagođeno potrebama. Došao je trenutak kada ne treba gledati na fiskalnu politiku, već dati koliko je potrebno da brod ne potone", zaključio je Vujović. (kraj) is/mr/nm

Share: