Plate i do 12 000 evra

12:38 13. 06. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će o projektu “Jadar” građani dati poslednju reč na referendumu, i to nakon što u potpunosti budu upoznati sa svim činjenicama i rezultatima studija.

“Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena. A priče o tome da će Mačva biti potopljena, da će Sava nositi otpad do Beograda nisu samo političke, to je i širenje panike", naglašava Mihajlović.

Prema njenim rečima, jadarit je razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

“To je šansa da u toj oblasti imamo prosečne plate između 5 000 i 12 000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo jeste da će, ako se za to budemo odlučili, to biti rudnik s podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan", istakla je Mihajlović. (kraj) lj/nm

Share: