Ukrupnjavanje banaka

18:33 01. 12. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Bankarski sektor je pre par godina bio mnogo više fragmentiran, a verujem da će se u budućnosti dodatno ukrupniti, rekao je na Samitu privrednih lidera predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković i podsetio da će na domaćem tržištu u 2022. ostati 20 banaka posle planiranih spajanja i akvizicija.

Na pitanje moderatorke panela da li se na bankarskom tržištu dešava Igra prestola, Vuković je odgovorio da je borba "ipak čistija" nego u toj seriji i uporedio je sa drugom popularnom serijom – "Daminim gambitom".

Kada je reč o dodatnom ukrupnjavanju sektora, odnosno smanjenju broja banaka, smatra da su ključna dva razloga.

"Ekonomija obima igra značajnu ulogu u bankarskom sektoru, a sa druge strane, korona virus i stanje ekonomije ubrzali su procese, jer su određeni investitori shvatili da žele da igraju na drugim tržištima, a neki Srbiju i region vide kao prirodnu destinaciju da budu prisutni", rekao je Vuković.

Na poziv da pojasni paradoks da banke očekuju da će klijenti imati koristi od manje konkurencije, odnosno od ukrupnjavanja na tom tržištu, Vuković je naveo primer fudbalskih klubova "Partizan" i "Crvena zvezda".

"Treba li njima još konkurenata kako ne bi svaku utakmicu igrali kao da je poslednja", upitao je Vuković i naglasio da je u bankarskom poslu dovoljno da postoje dva konkurenta da bi borba za klijente bila ozbiljna.

"Suočavaće se bankarski sektor sa konkurencijom koja nije iz istog sektora - sa finteh kompanijama koje dolaze iz tehnološkog sektora. I to je jedan od razloga što dolazi do dodatnog ukrupnjavanja u banakarskom sektoru", kazao je Vuković i ocenio da je digitalizacija "neminovnost" u svim sektorima, pa i u bankarskom.

Na pitanje o mogućem uticaju globalnih ekonomskih kretanja, uključujući i inflaciju, na banke u Srbiji, Vuković je poručio da je bankarski sistem u Srbiji stabilan, visokokapitalizovan i spreman da klijentima pruži sigurnost.

Na Samitu privrednih lidera u Beogradu prisutno je oko 450 učesnika i predstavnika kompanija i finansijskih institucija iz Srbije, regiona i Evrope, koji izlaganja prate uživo u hotelu Hajat ili putem interneta. (kraj) is/mr/dpv

Share: