Preporuke meseca inovacija

14:13 09. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Kreiranje regionalnih programa podrške, uključivanje startapova u lance dobavljača za veliku privredu i državu i stimulisanje većeg učešća zaposlenih u inoviranju, samo su neke od više od 30 preporuka koje su u Mesecu inovacija, kroz dijalog sa zajednicom, prikupljene u okviru Startech programa.

Na tri okrugla stola u Nišu, Novom Sadu i Beogradu više od 100 učesnika dalo je svoje viđenje inovacionog ekosistema, navodi se u saopštenju NALED i dodaje da su se ključne preporuke našle i u Analizi stanja inovacija i procesa digitalne transformacije.

Jedna od ključnih prepreka za srpske inovatore je finansiranje, pre svega u ranoj fazi razvoja proizvoda ili usluga, ukazuje se u saopštenju i poziva na analizu NALED, po kojoj je budžetsko ulaganje Srbije u istraživanje i razvoj od 0,89 odsto BDP dva i po puta niže u odnosu na prosek EU (2,19 odsto).

Istovremeno, ulaganje privatnog sektora, sa učešćem od svega 0,36 odsto BDP, samo je polovina od onoga što ulaže privatni sektor u novim članicama EU, i četvrtina ulaganja na nivou cele EU.

Zbog toga, ali i nedovoljne informisanosti, devet od 10 inovatora u Srbiji samofinansira svoj inovativni proizvod ili uslugu, čak 80 odsto njih ne aplicira za programe podrške, dok svega 1 odsto koristi alternativne izvore finansiranja.

Kao rešenje za ovaj problem učesnici okruglih stolova predložili su povećanje budžetskih ulaganja, veći broj raspoloživih fondova za finansiranje u ranoj fazi razvoja, pre svega kroz bespovratna sredstava, kao i veću ulogu države u smanjenju rizika investicije za alternativne izvore finansiranja kroz koinvestiranje ili garantne šeme.

Prostor za unapređenje postoji i na planu saradnje nauke i privrede. Podaci pokazuju da je istraživačka populacija u Srbiji upola manja od proseka EU i primarno koncentrisana u visokom obrazovanju (72 odsto prema 40 odsto u EU), dok privatni sektor angažuje svega 2 odsto istraživača u Srbiji (u EU 46 odsto).

Stoga ne čudi podatak da je samo 3 odsto biznis inovatora razvilo inovaciju u saradnji sa akademskom zajednicom.

Da bi Srbija postala konkurentna razvijenim zemljama, preporuka je da se nagrade svi oblici akademske saradnje sa privredom, da se uvedu industrijski doktorati po uzoru na liderske zemlje u domenu inovacija, kao i kursevi tehnopreduzetništva na tehničkim fakultetima.

Kako bi inovacije bile održive, važno ih je zaštititi, što se sudeći po podacima ne dešava često u Srbiji. Nalazi analize pokazuju da je svega 2 odsto inovatora u Srbiji apliciralo za patent, a da je broj prijavljenih patenata na milion stanovnika 50, skoro petostruko manji od proseka EU (230).

Predlozi koji su prikupljeni u okviru Meseca inovacija ukazuju na to da treba kontinuirano edukovati sve aktere inovacionog ekosistema o važnosti intelektualne svojine i njene zaštite, kao i razviti modele internih pravilnika o pitanjima vezanim za intelektualnu svojinu.

Kampanja Mesec inovacija deo je Startech programa, koji sprovodi NALED, uz podršku kompanije Philip Morris International, navodi se na kraju saopštenja.  (kraj) def

Share: