Izdržaćemo i ovu zimu

12:01 19. 12. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

KOSTOLAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Kostolcu da je gotovo nemoguće da nas bilo šta iznenadi i, čak i da sistem prestane da radi i da se dogode veliki kvarovi, tvrdi, izdržaćemo i ovu zimu bez značajnih problema i obezbediti da i fabrike imaju struju i da proizvode novu vrednost za zemlju.

On je tokom posete Termoelektrani Kostolac ocenio da mora da se radi na novim kopovima uglja i s novim mašinama, kako bi se obezbedilo dovoljno uglja, ali da istovremeno treba razvijati i obnovljive izvore energije.

Uz ocenu da se elektroenergetski sistem stabilizuje, kaže da su rudari u kostolačkim kopovima Drmno juče oborili rekord i iskopali 34 000 tona uglja.

Navodeći da je potrošnja struje u Srbiji u subotu bila 116 830 megavata, Vučić je rekao da je domaći elektroenergeski sistem proizveo oko 99 000 megavata, a da je ostatak struje uvezen; kaže da industrija sada koristi 50 odsto ukupno proizvedene struje, a da je do 2012. trošila 29 odsto.

Vučić je rekao da neće biti probleme ni s mazutom" i da ima dovoljno para i za eventualne dopunske količine struje, a da se u naredna dva dana očekuju i "dodatni razgovori za gas". (kraj) vip/and/nm

Share: