Nikome nismo dužni

12:39 24. 05. 2022. FoNet

BEOGRAD - U svetlu zaoštravanja sankcija Zapada prema Ruskoj Federaciji, Srbija nikome nije dužna i nema obavezu da pravi kompromise koji će našoj privredi i građanima naneti trajne štete, ocenio je danas u saopštenju predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Bogoljub Karić.

Povodom 64. Međunarodnog sajma tehnike u Beogradu, Karić je naglasio neophodnost jačanja investicionih ulaganja u razvojne projekte visokih tehnologija, kao i oslanjanja na sopstvene potencijale i dokazane međunarodne partnere.

Uoči najavljenog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, on je upozorio na dodatne pritiske i pretnje mogućim sankcijama Srbiji.

Prema njegovoj oceni, dogovor o cenama, kontinuitetu i količinama isporuka nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od prioritetnog je interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije.

Kako je podsetio, još pre petnaestak godina tadašnja Vlada Republike Srbije ustupila je u procesu brze privatizacije sve svoje prirodne resurse nafte i gasa i javno preduzeće NIS ruskom gigantu Gaspromnjeft po ceni koja je bila daleko ispod realne.

Na taj način je praktično bitan elemenat nacionalne energetske bezbednosti prepušten ruskom većinskom partneru, a istovremeno je i dopuštena maksimalna eksploatacija svih sopstvenih postojećih rezervi nafte i gasa po najnižoj rudnoj renti u Evropi, predočio je Karić.

Takav nivo eksploatacije domaćih srpskih rezervi i danas traje, dodao je on i ocenio da je zato važno potencirati da dogovaranje novog kontigenta kupovine nafte i gasa od Ruske Federacije bude pod najpovoljnijim uslovima za privredu i građane Republike Srbije.

Naša zemlja nikome ništa nije dužna, a nama potrebne količine energetnata su sitnica u odnosu na celokupan njihov izvoz, ukazao je Karić.

Takođe, on smatra da je to i osnov da s pravom očekujemo identične uslove, kao što ih imaju privreda i građani zemlje izvoznika.

Srbija mora da ostane faktor privredne i ekonomske stabilnosti u regionu. To može i da omogući dalje unapređenje odnosa Beograda i Prištine, kroz jačanje zajedničke energetske bezbednosti, što će dodatno relaksirati i unaprediti lokalnu i regionalnu saradnju, istakao je Karić.

Predsedništvp Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbija naglašava da je 64. Međunarodni sajam tehnike u Beogradu šansa za jačanje regionalnih i međunarodnih odnosa u domenu saradnje na polju novih tehnnologija, energetike i energetske bezbednosti. (kraj) def

 

Share: