Demanti Ziđina

11:38 29. 07. 2022. FoNet

BOR - Kompanija Ziđin Koper Bor demantovala je navode iz saopštenja Evropske zelene partije da iz vodoizvorišta kod Lazareve pećine ispumpava vodu i prebacuje u Borsko jezero i da je zato vodostaj u tom vodoizvorištu naglo opao, koje je FoNet objavio 20.jula ove godine.

Kompanija Ziđin, u dopisu danas poštom dostavljenom FoNetu, konstatuje da je ta informacija netačna i ukazuje da joj je njenim objavljivanjem naneta "ogromna šteta".

Prigovarajući FoNetu što nije potražio informacije i "druge strane", kompanija Ziđin objašnjava da je upumpavala vodu u Borsko jezero od 6.maja do 12.jula ove godine, ali da su "razlozi za to dijametralno suprotni onome što tvrdi Evropska zelena partija".

Prema saopštenju Ziđina, "niti je tačno da kompanija u ovom trenutku ispumpava vodu sa izvorišta kod Lazareve pećine, niti je tačno da je to u ranijem periodu radila zbog njenih potreba".

"Neistiniti su i ostali navodi u spornom tekstu, jer u periodu jun-avgust 2021.godine kompanija Ziđin Koper Bor d.o.o. nije vršila nikakvo ispumpavanje vode sa izvorišta u Borsko jezero", ukazuje se u saopštenju.

Kako se objašnjava, "razlog presušivanja Zlotske reke u navedenom periodu je nepovoljna hidrološka situacija, suša, a ne postupci kompanije Ziđin Koper Bor d.o.o."

Proverom u JKP Vodovod Bor, dodaje se u saopštenju, utvrđeno je da nije bilo nikakvog ispumpavanja vode sa vodoizvorišta i upumpavanja u Borsko jezero".

"Dakle, navod iz teksta i tvrdnja Evropske zelene partije je neistinita, zlonamerna i plasirana je s ciljem da se kompaniji Srbija Ziđin Koper Bor d.o.o. ugled što više naruši", napominje se u saopštenju i zaključuje da je i sada nepovoljna hidrološka situacija, "a da se ne vrše nikakva ispumpavanja vode u Borsko jezero". (kraj) def

Share: