Srbija energetski neefikasna

12:21 05. 03. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Potrošnja energije u Srbiji u odnosu na bruto domaći proizvod je 3-4 puta veća u odnosu na zemlje EU, a dva puta u odnosu na zemlje regiona, zbog čega će biti izuzetno važno sprovoditi mere unapređenja energetske efikasnosti, smanjiti troškove i unapredi stanje u energetskom sektoru, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Povodom Svetskog dan energetske efikasnosti, koji se obeležava širom planete kao sećanje na prvi međunarodni skup stručnjaka o energetskoj efikasnosti u Austriji 5. marta 1998. godine, Ministarsvo je ukazalo potrebu podizanja svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije.

Energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije“, ističe u saopštenju Ministarstvo, podsećajući da od 2021. godine realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti. (kraj) vip/bdr

Share: