Ambiciozni ali realni ciljevi

18:27 29. 03. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BERLIN - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas u Berlinu da će Srbija u procesu energetske tranzicije težiti da postavlja ambiciozne, ali realne ciljeve, i da uspostavi ravnotežu između razvoja sektora obnovljivih izvora energije i stabilnog snabdevanja građana i privrede, saopšteno je iz njenog kabineta.

Đedović je na konferenciji "Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji" istakla da je Srbija ostvarila ciljeve kad je reč o učešću obnovljivih izvora energije u energetskom miksu do 2020. godine i da u novim strateškim dokumentima, koja se izrađuju, ide ka mnogo ambicioznijem cilju za obnovljive izvore energije do 2030. godinu, ali i u pogledu povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova.

Ona je na panelu "Globalna energetska tranzicija: Izazovi i prilike za održivi razvoj" rekla da Srbija deli viziju sa članicama Evropske unije da ide ka karbonskoj neutralnosti, a kao deo Energetske zajednice prenosi u naše zakonodavstvo evropsku regulativu. (kraj) is/kt/bdr

Share: