Finansiranje mera energetske efikasnosti

17:48 12. 04. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Vlada Srbije je na današnjij sednici usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u 2023. godini, koji predstavlja strateški i zakonodavni okvir za efikasno korišćenje energije, a za krajnji rezultat ima povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnoti.

Programom je utvrđeno više ciljeva - ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih, savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

Predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, pored ostalog, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgrade, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju, dodaje se u saopštenju. (kraj) dar/ivt/bdr

Share: