Iznajmiti sada ili na kraju leta

12:16 29. 06. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Iako je primetan pad cena iznajmljivanja stanova u gradovima u Srbiji one se još ne vraćaju na nivo pre marta prošle godine kada su  naglo porasle, što stvara problem studentima koji iznajmljuju stanove i postavlja dilemu pred studente i roditelje da li iznajmljivati sada ili sačekati kraj leta.

Bez obzira da li je u pitanju Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, mesečni zakup smeštaja je skuplji minimum 30 odsto, a u naseljima koja su najbliža fakultetima su u proteklih godinu i po dana cene čak i udvostručene, kažu na portalu 4zida.

Osnovno pitanje koje muči i roditelje i studente je da li se isplati uzeti stan sada i plaćati dve ili tri kirije tokom leta ili sačekati oktobar i početak školske godine.

Prema podacima sa portala 4zida.rs, svake godine, najčešće u septembru, se beleži bar blagi rast cena zakupa, zbog povećane potražnje.

Od oko 15.000 studenata koji se upišu svake godine na Beogradski univerzitet oko 5.500 nema pravo na studentske domove te zajedno sa studentima od prethodnih godina traže stan za iznajmljivanje.

Zbog dolaska ruskih državljanja i izdavanja stana na dan, koji se više isplati stanodavcima, akademcima iz unutrašnjosti centar Beograda je sve teže dosupan.

Pre početka rata u Ukrajini, prosečna cena iznajmljivanja garosnjere u Beogradu je bila oko 250 evra, dok su prethodnih godina stanodavci za jednosobne stanove tražili od 280 do 300 evra, a dvosobni su bili oko 400 evra. Za novac za koji su prethodnih godina mogli da iznajme dvosoban stan, studenti sada mogu da dobiju jednu sobu manje.Sličan problem je i u Novom Sadu, ponuda stanova dobra, ali su cene značajno više u odnosu na prethodne godine.

Prema podacima sa portala 4zida, trenutno se ove nekretnine najmanje kvadrature mogu iznajmiti za oko 250 evra.

Niški stanodavci su takođe podigli cene ale ne drastično kao stanodavci u Beogradu ili Novom Sadu i cene su zadržali na nivou od kraja prošle godine.

U Kragujevcu, koji je do prošle godine imao pad cena, cene su povećane u prva tri meseca ove godine.

Jednosobni stanovi u Kragujevcu su bili od 150 do 190 evra, a sada su oko 180 evra. Za dvosobne je kirija prošle godine bila oko 200 evra, a sada je potrebno izdvojiti 40 evra više svakog meseca. (kraj) bdr

 

Share: