Manjak radnika u Nemnačkoj

11:23 17. 08. 2023. FoNet | Boris Drenča

Nedostatak kvalifikovanih radnika u nemačkim kompanijama se prošlog meseca još više povećao, prema istraživanju ekonomskog instituta Ifo koji je anketirao oko 9.000 preduzeća širom Nemačke.

Agencija DPA prenosi da rezultati ankete pokazuju da da je u julu 43,1 odsto preduzeća imalo manjak kvalifikovanih radnika. a da je u aprilu, kada je bila prethodna anketa, taj problem je prijavilo 42,2 odsto.

"Uprkos slabijim ekonomskim indikatorima, mnoge kompanije još očajnički traže radnike", rekao je stručnjak Ifo Stefan Zauer (Sauer).

U julu prošle godine se rekordan broj kompanija žalio na manjak radne stage - 49,7 odsto.

Sada zbog manjka radnika najviše trpi sektor usluga, kao što su oblasti prava, knjigovodstva i revizije, gde se požalilo više od tri četvrtine preduzeća.

Sledeći na listi su oko dve trećine transportnih firmi, kao i arhitektonski i projektantski biroi, što je do sada najmasovniji manjak u ovim delatnostima.

U proizvodnom sektoru, s druge strane, problem je blago popustio, i na nedovoljno ljudi se požalilo 34,6 odsto frmi. U trgovini i građevinarstvu - nešto manje od trećine. (kraj) bdr

Share: