Bajka o litijumu

15:46 09. 09. 2023. FoNet | Desk FoNeta

BEOGRAD - Da vlast ne ignoriše perspektive iskopavanja litijuma vidi se i po tome što se on pominje i u Nacrtu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana o kojem je Ministarstvo rudarstva i energetike organizovalo javnu raspravu u junu i julu, izjavila je za NIN Hristina Vojvodić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Kako je objasnila, ovaj dokument predstavlja osnov energetske politike svake države koja je ovaj javno-politički dokument prihvatila i jedan je od najvažnijih dokumenata u oblasti energetike i klimatskih promena.

„Iz jedne neupadljive tabele u tom dokumentu saznajemo da Srbija 2030. planira da proizvodi 600.000 tona litijuma/bora i drugih povezanih proizvoda, a očekuje se da ista fizička proizvodnja ostane i do 2050", ukazala je Vojvodić.

Imajući u vidu da je na snazi Uredba kojom je stavljen van snage prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar, ona smatra da se logično postavlja pitanje – na osnovu kojih podataka je Ministarstvo došlo do ovih projekcija?

Ministarstvo ubrzo "razjašnjava" nedoumice i objašnjava da su podaci prikupljeni od "relevantnih zainteresovanih strana", ali do danas ostajemo uskraćeni za odgovor koje su to tačno relevantne zainteresovane strane konsultovali, naglasila je Vojvodić.

Dodatnu zabunu unosi činjenica da ni sam Rio Tinto u svojim planovima nije računao na toliku proizvodnju. (kraj) def/bdr

Share: