Uskoro direktni platni promet

19:27 03. 11. 2023. FoNet | Vera Barišić

PODGORICA - Direktni platni promet između Crne Gore sa Srbijom i BiH tokom novembra bi trebalo da se uspostavi posle 16 godina i to posredstvom Universal capital banke (UCB) koja je jedina banka koja je za taj dugi vremenski period iskazala interesovanja da uđe u kliring sistem plaćanja - direktni platni promet - između tri države, prenle su danas Vijesti.

To će značiti da će građani i privreda imati manje troškove jer su do sada morali novac da uplaćuju preko stranih (korespodentskih) banaka, što je bilo skuplje i da će im novac biti na računu istog dana kada bude uplaćen. Preko korespodentskih banaka čekali su ga po nekoliko dana.

Centralne banke Crne Gore, Srbije, BiH zaključile u septembru 2007. posebni sporazum o kliringu međunarodnih plaćanja kojim su usluge platnog prometa trebale biti jeftinije, međutim direktni platni promet je zaživio 2007. između Srbije i BiH, dok se Crna Gora u taj sistem nije uključila jer nije bilo interesovanja crnogorske banke da uđe u taj sistem plaćanja. (kraj) vbr/mk

Share: