Za prirodna dobra 500 miliona

18:43 13. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2024. godini, za šta je obezbeđeno 500 miliona dinara, što je najveći iznos koji je do sada opredeljen u te svrhe, saopšteno je iz Vlade.

Sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljanja, čuvanja, održavanja i prezentacija zaštićenog područja, zatim izgradnje opremanja i održavanja objekata i uređenja prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara.

Zaštićena područja su najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta i očuvanje biodiverziteta, navodi se u saopštenju Vlade. (kraj) is/kt/bdr

Share: