Uspešna prodaja obveznica

17:19 18. 01. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Zahvaljujući izuzetnoj atraktivnosti koju su dinarske hartije izazvale i gotovo rekordnoj tražnji investitora, realizacija na današnjoj aukciji, gde je prodato 63,15 milijardi dinara obveznica po nominalnoj vrednosti, najveća je ikada u jednoj emisiji dinarskih obveznica Srbije, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

To praktično znači da je, iznad svih očekivanja, današnjom aukcijom, već nakon tri primarne prodaje, gotovo u potpunosti realizovana celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica. Vrednost emisije iznosi 110 milijardi dinara, pri čemu je već nakon tri aukcije – u oktobru i decembru 2023. godine i danas – prodato 105,6 milijardi dinara ili 96 odsto nominalne vrednosti ovih obveznica, preciziraju u NBS.
 
Navedene hartije od vrednosti su na današnjoj aukciji emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto, što je 15 baznih poena, odnosno 0,15 procentnih poena niže od stope koja je ostvarena na prethodnoj aukciji iz decembra, a za 24 bazna poena povoljnije od stope ostvarene prilikom inicijalne emisije krajem oktobra 2023. godine. (kraj) is/lč/mk

Share: