Cena spomenika ostaje tajna

17:44 29. 02. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Cena izgradnje Spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu ostala je i dalje tajna, nakon što je gradski Sekretarijat za kulturu odbio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji mu je tim povodom podnela Nova ekonomija, piše danas taj magazin.

U odgovoru Sekretarijata za kulturu Beograda navedeno je da je zahtev odbijen na osnovu zakonskih odredbi prema kojima organ vlasti može da uskrati pristup informacijama od javnog značaja ako bi time učinio dostupnim informaciju ili dokument za koji je propisima ili službenim aktom određeno da se čuva kao "tajni podatak ili predstavlja poslovnu ili profesionalnu tajnu".

"Imajući u vidu da je Zaključkom Vlade Srbije 18. jula 2018. godine dokumentacija u vezi sa izgradnjom spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu određena kao tajni podatak, kao i da donosilac navedenog akta Vlada Srbije nije uklonila oznaku tajnosti, gradska uprava Grada Beograda nije u mogućnosti da navedene podatke učini dostupnim javnosti", naveo je Sekretarijat za kulturu u odgovoru Novoj ekonomiji. (kraj) vem/sv/mk

Share: