ECB: Usporavanje inflacije

14:17 12. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Inflacija u evrozoni se hladi tempom bržim od očekivanog, ali ekonomska perspektiva 20 zemalja zajedničke valute se u međuvremenu još pogoršala, navodi Evropska centralna banka (ECB) u novoj kvartalnoj prognozi.

ECB sada ove godine očekuje prosečnu stopu inflacije od 2,3 odsto, osetno ispod 2,7 odsto iz decembarske procene. Za 2025. banka prognozira inflaciju u ravni sa ciljanom, od dva odsto, 0,1 odsto procentnih poena manje nego što je procenila tri meseca ranije.

Prognozu od 1,9 odsto za 2026. ECB nije promenila.

Ključni posao centralnih banaka je da monetarnom politikom održavaju stabilnost valute, odnosno evra u slučaju ECB. Ključna alatka monetarne politike su kamatne stope - veća kamata diže cenu novca i hladi tražnju, što posredno usporava rast cena u maloprodaji.

ECB nastoji da inflaciju zadrži na dva odsto godišnje, a brže od očekivanog usporavanje inflacije otvara prostor za obaranja kamatnih stopa.

U izveštaju objavljenom u četvrtak, ECB je naniže revidirao očekivani privredni rast u evrozoni, na 0,6 odsto sa decembarskih 0,8.

Očekivanja za 2025. su ostala na rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, a nešto optimističniji pogled ECB baca na godinu posle, pa sada očekuje rast od 1,6 umesto 1,5 odsto. (kraj) dep/mk

Share: