Rizici virtuelnih valuta

11:52 19. 03. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da nije promenila stav u vezi s virtuelnim valutama, ukazujući na sve rizike koje nosi potencijalno ulaganje u njih, uključujući finansijske i rizike povezane s različitim vidovima prevara i kriminalnih aktivnosti, kao i drugih zloupotreba su najčešće u svrhe pranja novca ili finansiranja terorizma.

Povodom pozitivnog izveštaja Komiteta eksperata Saveta Evrope za procenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (Manival), NBS je istakla u saopštenju da je imala značajnu ulogu u usklađivanju Srbije s međunarodnim preporukama u tim oblastima, i to u oblasti nadzora, kao i vodeću ulogu u usklađivanju sa standardima u oblasti digitalne imovine, u koordinaciji sa Upravom za sprečavanje pranja novca.

NBS je podsetila da je zakonima o digitalnoj imovini i o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji su doneti 2020. godine, sveobuhvatno uređena oblast pružanja usluga povezanih s digitalnom imovinom i pružen podsticaj inovacijama u toj oblasti, ali je zauzet i balansiran i odgovoran pristup razvoju tržišta kroz izdavanje odgovarajućih dozvola, nadzor NBS nad tržištem virtuelnih valuta i sprečavanje neovlašćenog pružanja usluga u vezi s tim valutama. To uključuje pristup zasnovan na proceni rizika i odgovarajuće sankcije koje su na raspolaganju nadzornom organu.(kraj) vem/dj

Share: