Naftovod slabi poziciju Srbije

12:37 22. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Činjenica da rafinerija u Srbiji nema alternativu za snabdevanje velikim količinama nafte, oduvek je slabila srpsku pregovaračku poziciju prilikom ugovaranja uslova transporta naftovodom sa Krka, ali nije lako ni drugima na ruti naftovoda JANAF-a, objavio je portal Energija Balkana.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović u autorskom tekstu za Energiju Balkana podseća da se zbog toga što JANAF koristi svoju poziciju na tržištu, još pre desetak godina pobunila hrvatska INA, tokom 2019. godine Optima grupa, a u poslendnje dve godine Slovačka i Mađarska.

Nedavno se, dodaje Mićović, oglasio i prvi čovek mađarske kompanije MOL, sa optužbama da hrvatski naftovod naplaćuje četiri do pet puta veću tranzitnu taksu od uporedive cene zapadnih i ruskih naftovoda.

"Jedan od osnovnih ciljeva energetske politike svake države je jačanje energetske bezbednosti i upravo zato sve zemlje teže diversifikaciji energenata, izvora snabdevanja, dobavljača, transportnih ruta i vidova transporta, jer prevelika zavisnost od bilo čega, značajno povećava rizik od narušavanja energetske bezbednosti“, navodi Mićović. (kraj) vip/bdr

Share: