Kriza stanogradnje

22:40 15. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kriza u građevinskom sektoru u Nemačkoj je na novom vrhuncu. Cene skoro svih materijala su više nego pre energetske krize. Firme iz stanogradnje turobno gledaju u budućnost, sa više pesimizma nego ikada ranije, pokazalo je istraživanje instituta Ifo.

U februaru je indikator Ifo za preduzeća specijalizovana za gradnju stanova pao na minus 61,9 poena, sa minus 60,7 prethodnog meseca.

"Stanogradnja trenutno nigde ne vidi tračak nade", rekao je u četvrtak Klaus Volrabe (Wohlrabe), šef istraživanja u minhenskom institutu. Mnoge firme se, dodao je, žale ne samo da nema novih poslova, već da se i stari ugovori otkazuju.

Građevinski radovi su u poslednje dve godine prilično poskupeli zbog skoka cena kredita i troškova gradnje. Zato su i preduzeća i privatni investitori mnoge projekte stavili na čekanje ili ih otkazali.

Indeks poslovne klime Ifo zasniva se na mesečnoj anketi preduzeća.

Cene građevinskog materijala su prošle godine uglavnom nastavile da rastu, bez obzira na pojeftinjenje drveta ili čelika, prema novim podacima Saveznog zavoda za statistiku.

Cement, kreč i gips su poskupeli su za preko 30 odsto, a svež beton i crep za skoro četvrtinu. (kraj) dep/mk

Share: