Značaj nukelarne enrgije

11:18 21. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi ocenio je danas da je svet saglasan oko činjenice da mora investirati u nuklearnu energiju kako bi ispunio svoje klimatske ciljeve.

Jasno je: nuklearna energija je tu. Ona ima važnu ulogu, rekao je on na početku jednodnevnog sastanak se održava pored skulpture Atomijuma iz 1958. godine.

To je konstrukcije od devet atoma gvožđa, koja je nastojala da promoviše miroljubivu upotrebu nuklearne energije posle eksplozija nuklearne bombe na kraju Drugog svetskog rata, javlja AP.

Nuklearna energija, rekao je predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel, može nam pomoći da se uhvatimo u koštac sa klimatskom krizom.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da su stavovi o nuklearnoj energiji različiti, ali je uverena da u zemljama koje su otvorene za tehnologiju postoji razumevanje da je ona važna za tranziciju ka čistoj energiji.

Posle energetske krize, koja je bila posledica ruske agresije u Ukrajini, zemlje imaju novi pogled o potencijalnoj ulozi nukelarne energije, smatra Fon der Lajen.

Samit se održava pod kopredsedavanjem belgijskog premijera Aleksandra De Krua i generalnog direktora IAEA Rafaela Marijana Grosija i predstavlja sastanak na najvišem nivou isključivo o temi nuklearne energije. (kraj) vip/ivt/mk

Share: