Privreda čeka olakšice

18:15 30. 03. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Privreda Srbije željno čeka 1. maj, da sazna za koliko će joj biti niža cena električne energije i gasa, koje su joj od energetske krize u značajnoj meri opterećivala ukupne troškove, što su posledično plaćali potrošači, piše danas specijalizovani portal Energija Balkana.

Iako još niko ne navodi detalje nove metodologije za obračun cena, jedno je izvesno – cena električne energije za našu privredu je značajno veća od realne ekonomske cene i postoje više nego opravdani razlozi da se ona smanji, navodi portal.

"Od izuzetne važnosti je da prosečna cena električne energije proistekne iz osnovnog zadatka Elektroprivrede Srbije da obezbeđuje električnu energiju svim potrošačima u Srbiji po minimalnim cenama u narednih 50 ili 80 godina”, rekao je za Energiju Balkana dr Slobodan Ružić, savetnik preduzeća za energetsku efikasnost, inženjering i konsalting ENS grup.

Taj zadatak, po njegovoj oceni, može trajno da se ispunjava jedino ako se prosečna cena električne energije na domaćem tržištu drži na ekonomski opravdanom nivou. (kraj) vip/ivt/bdr

Share: