Evroservis

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

Članstvo u EU cilj Srbije

24. 01. 2023. 15:37 | FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, u odvojenim razgovorima sa poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu, da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama Evropske unije (EU) u delu koji ne narušava njene nacionalne interese.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su pozdravili nastavak aktivnosti i složili se da je samo otvoren dijalog pravi put za postizanje kompromisnog i održivog rešenja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić se u Briselu sastao s poslanicom Zelenih, izvestiocem iz senke za Srbiju i stalnim izvestiocem za Kosovo u Evropskom parlamentu Violom fon Kramon, kao i sa evroposlanicima Demetrisom Papadakisom i Matjažom Nemecem, kofasilitatorom u međustranačkom dijalogu sa Narodnom skupštinom i kopredsedavajućom delegaciji Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Alesandrom Moreti.

U odvojenim razgovorima Dačić je ponovio stav da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva.

Dačić je napomenuo da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, poslanici EP pozitivno su ocenili proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali su takođe pozvali na dalje usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike.

Sagovornici su razmenili mišljenje i o trenutnoj situaciji u Ukrajini, kaže se u saopštenju.

Dačić je u tom kontekstu ponovio da Srbija osuđuje svako kršenje međunarodnog prava, ali je izrazio žaljenje što pojedini evropski zvaničnici insistiraju na neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, koji Srbija nedvosmisleno podržava, a za šta u sopstvenom slučaju nema podršku. (kraj) dar/lč/dj

Share: