Evroservis

Period od 2010. do 2021. godine

EU najveći trgovinski partner

07. 02. 2023. 12:09 | FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Evropska unija je od 2010. do 2021, prema podacima Narodne banke Srbije i Zavoda za statistiku, ubedljivo najveći trgovinski partner Srbije, a u poslednjih 11 godina više od 63 odsto od ukupnog broja stranih direktnih investicija u Srbiji došlo je iz kompanija sa sedištem u EU, a tri četvrtine iz EU, SAD i Švajcarske, preneo je danas Demostat.

Kako se navodi, ukupna trgovina Srbije sa EU tokom 2021. godine dostigla je iznos od 30,28 milijardi evra, što je 23 odsto više nego tokom 2020. godine.

Izvoz koji je Srbija ostvarila u 2021. godini postavio je novi rekord kada je u pitanju ukupna vrednost izvoza iz Srbije ka EU, pa je tako u 2021. godini, takozvanoj postkoronarnoj godini, zabeležen izvoz u iznosu od skoro 14 milijardi evra.

Prema Demostatu, interesantno je naglasiti da je tom brojkom Srbija prevazišla prethodno postavljen rekord u izvozu ka EU, postavljen 2019. godine, dakle pre krize izazvane pandemijom, a koji je iznosio 11,4 milijarde evra.

Kada je reč o pokrivenosti uvoza iz EU, zabeležen je značajan rast veće pokrivenosti uvoza. Prema poslednjim podacima iz 2021, čak 85 odsto srpskog uvoza robe iz EU bilo je pokriveno izvozom iz Srbije ka EU. Taj procenat 2009. godine iznosio je 48 odsto.

Među zemljama članicama EU kao posebno značajni trgovački partneri Srbije ističu se pre svega Nemačka, Italija, Mađarska, kao i Rumunija. U te zemlje Srbija najviše izvozi svoje robe, dok iz Nemačke i Italije najviše uvozi robu.

Tokom 2010. godine EU se nalazila na ubedljivom prvom mestu najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije sa skoro 10 milijardi evra vrednosti razmene. Na drugom mestu, ali sa daleko manjom vrednošću tada su se našle zemlje CEFTA sa nešto više od dve milijarde, a zatim i Rusija sa malo više od 1,6 milijardi.

Interesantno je da su se Kina i SAD nalazile na četvrtom, odnosno petom mestu, a zatim su sledile Turska i Švajcarska, piše Demostat.

U godinama koje su usledile, od 2011. do 2013. godine rangiranje po zemljama najvećim partnerima je ostalo nepromenjeno, s tim da je značajno porasla vrednost spoljnotrgovinske razmene sa Rusijom i Kinom, koje su i dalje ostale na trećem, odnosno četvrtom mestu po vrednosti razmene.

Sve ovo vreme, vrednost spoljnotrgovinske razmene između Srbije i EU stabilno je rasla i čvrsto ostajala na prvom mestu, da bi 2015. godine dostigla vrednost od preko 17 milijardi evra.

Ovakva situacija ostala je sve do 2020. godine kada je Kina pomerila Rusiju sa njenog stabilnog trećeg mesta najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i sa vrednosti robne razmene od oko tri milijarde evra plasirala se na treće mesto.

Spoljnotrgovinska razmena sa EU 2021. dostigla je 30,28 milijardi i tako potpuno i nedvosmisleno dominantno zacementirala svoju poziciju najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije, dok su sve ostale zemlje zadržale svoju prethodno stečenu poziciju po obimu spoljnotrgovinske razmene.

Drugoplasirani partner Srbije po vrednosti robne razmene ostaju zemlje CEFTA sporazuma i nakon 11 godina, ali u obimu koji je 2021. godine za prvoplasiranom EU zaostajao za "preko neverovatnih 25 milijardi evra. (kraj) vbr/dj

Share: