Evroservis

međunarodna pravda za bivšu Jugoslaviju

Zatvoreno važno poglavlje

05. 06. 2023. 22:46 | FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Prošlonedjeljna konačna presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u slučaju Jovice Stanišića i Franka Simatovića zatvorila je važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju, saopštio je danas Stejt department.

"Presuda je bila dugo čekana i označava završetak poslednjeg slučaja koji je proistekao iz rada Haškog tribunala, čime se zatvara važno poglavlje međunarodne pravde za bivšu Jugoslaviju", navodi se u saopštenju, prenosi RSE.

Suđenje Stanišiću i Simatović trajalo je dve decenije i bilo najduži postupak vođen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Pravosnažnim presudama Međunarodnog rezidualnog mehanizma, dvojica nekadašnjih čelnika resora Službe državne bezbednosti Srbije osuđeni su na po 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

"Zahvalni smo sudijama, pravnicima i drugom osoblju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovog naslednika - Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, na decenijama rada i ogromnom doprinosu vladavini prava i borbi protiv nekažnjivosti", stoji u saopštenju koje je potpisao portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Sjedinjene Države su odale priznanje "hrabrosti i istrajnosti žrtava, preživelih i njihovih najbližih, koji su nastavili borbu za zvanično priznanje tih zločina".

"Svesni smo hrabrosti hiljada svjedoka koji su učestvovali u ovom i drugim suđenjima i bez kojih pravda ne bi bila zadovoljena. Presude za zverstva ističu individualnu odgovornost i ne odnose se na celi narod", ističe se u saopštenju.

Stanišić i Simatović su, uz zločine u Bosanskom Šamcu, proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu. (kraj) is

Share: