Evroservis

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović

Srbiji je mesto u Evropi

02. 10. 2023. 17:59 | FoNet | Ivana Šanjević

MADRID - Evropa bez Srbije i Zapadnog Balkana nije i ne može biti cela, rekao je danas u Madridu zamenik predsednika Stranke slobode i pravde i predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović i dodao da članice EU ne treba da zauzimaju strane na Kosovu, već da insistiraju na vladavini prava.

Stefanović je na Parlamentarnoj konferenciji Evropske unije (EU) dodao da su građani Srbije ti koji treba da se izbore za svoju slobodu i demokratiju i obezbede usaglašavanje naše politike sa EU, a da Evropa mora pronaći način da ulazak u EU učini izvesnim za Zapadni Balkan do 2030. godine.

Neka niko ne sumnja da će Srbija pronaći svoj put i da će se uskoro kao i ceo Balkan vratiti kući u Evropu. U međuvremenu države članice EU ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu i Metohiji i umesto toga treba da insistiraju na vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv kriminala i korupcije i zaustavljanju autokratije, naglasio je on.

Nema rešenja za Kosovo bez demokratizacije regiona i Srbije, istakao je Stefanović i naglasio da restriktivne mere EU prema Srbiji ne smeju biti uvedene građanima, već je nužno da Evropa realno vidi odgovornost pojedinaca, Aljbina Kurtija zbog gaženja prava i nasilja protiv Srba na Kosovu i srpskih vlasti zbog ostavljanja Srba na Kosovu van policije, što je dovelo do nasilja i smrti.

Samo kroz dijalog, zasnovan na potrebi pomirenja naroda, okrenut rešavanju životnih pitanja, možemo osigurati održiv i trajan mir uz poštovanje potreba Srba i naš ustavni pogled na status Kosova, rekao je Stefanović.

Svaki drugi pristup će dovesti do rasta tenzija i nasilja, kao i ugrožavanja stabilnosti čitavog regiona, zaključio je Stefanović, saopštila je SSP.

Share: