Preminula Isidora Žebeljan

12:30 29. 09. 2020. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Kompozitorka i redovna članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Isidora Žebeljan preminula je danas posle duge i teške bolesti, saopštila je danas Akademija.

Isidora Žebeljan rođena je u Beogradu 27. septembra 1967. godine, diplomirala je i magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića, a od 2002. godine na tom fakultetu radila je kao prva žena profesor kompozicije u Srbiji.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je 2006, a za redovnog 2012. godine. Pored toga, bila je član Svetske akademije umetnosti i nauke.

Muziku Isidore Žebeljan izvode najznačajniji ansambli današnjice, poput Okteta Berlinske filharmonije, Bi-bi-sijevog simfonijskog orkestra, Geteborškog simfonijskog orkestra, Academy of St. Martin in the Fields, Bečki simfoničari, Brodski kvartet i mnogi drugi.

Njene kompozicije se redovno izvode širom Evrope, Izraela, Dalekog Istoka, Amerike, Afrike i Australiji, a autorski kompakt diskovi muzike koju je komponovala objavljeni su u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

"Akademik Isidora Žebeljan je bila jedna od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitorki muzike za pozorište i film. Komponovala je muziku za 40 pozorišnih predstava u svim značajnim kućama u Srbiji, Norveškoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Za svoj rad na tom polju tri puta joj je dodeljena Sterijina nagrada. Pored toga, dobitnica je velikog broja nagrada i priznanja za svoj rad, kako u Srbiji tako i u inostranstvu", navodi se u saopštenju SANU.

Neka od njenih najvažnijih dela su: opere „Zora D”, „Maratonci”, „Simon izabranik”, „Dve glave i devojka”, „Nahod Simon”; orkestarska dela „Konji Svetog Marka”, „Zujte strune”, „Escenas picaras”; koncertantna dela „Igra drvenih štapova” za hornu i gudače, „Frula i flamingosi” za klarinet i orkestar; „Tri čudne ljubavi” za violinu i orkestar i ciklus pesama za glas i orkestar „Rukoveti”.

Odlazak Isidore Žebeljan je "veliki gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i celokupnu srpsku i svetsku umetnost i kulturu", ocenjeno je u saopšenju SANU. (kraj) vil/dj

Share: