Preminuo Đorđije Vuković

15:55 08. 10. 2020. FoNet

Beograd - Povodom smrti dr Đorđija Vukovića (1943), prenzionisanog profesora opšte književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, književnog kritičara, esejiste, istoričara književnosti i proznog pisca, telegram saučešća danas je uputio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

"Sa Đorđijem Vukovićem odlazi veliki autoritet jedne značajne epohe srpske nauke o književnosti. Vukovićeva merila bila su visoka i svetska, a utemeljenje duboko nacionalno", poručio je ministar u telegramu.

On je dodao da "studije i ogledi Vukovića pripadaju značajnim čitanjima srpske književnosti, moderno teorijski zasnovanim" i da je "brojnim naraštajima studenata bio mera i putokaz".

Đorđije Vuković je juče preminuo u Beogradu. Bio je glavni i odgovorni urednik lista Student i jedan od predvodnika istorijske pobune studenata 1968. godine, kasnije asistent kod znamenitog dr Sretena Marića na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a potom je radio kao istraživač u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Objavljivao je priloge u raznim listovima, časopisima i zbornicima. Za knjigu Ogledi o srpskoj književnosti, objavljenu 1985. godine, dobio je nagrade Miloš Crnjanski i Đorđe Jovanović. Iste godine izdao je žanrovski mešovitu prozu Druga strana, potom Istorijski roman 2009. godine, a Sinteseziju u poeziji 2010. godine. Za časopis Treći program Radio Beograda priredio je zbornike radova o dijalogu, Prustu, Eliotu, Floberu i Stendalu.

Biće sahranjen u subotu na Novom groblju u Beogradu. (kraj) dep

Share: