Nezakonita smena

09:35 16. 12. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Međunarodno udruženje likovnih kritičara – sekcija Srbija (AICA) i Društvo istoričara umetnosti Srbije najoštrije su danas osudili "politički motivisanu i nezakonitu smenu" direktorki Narodnog muzeja u Šapcu Nele Tonković i Šabačkog pozorišta dramaturškinje Minje Bogavac.

U saopštenju se navodi da je Tonković tokom svog mandata u Narodnom muzeju u Šapcu, zajedno sa stručnim timom unapredila edukativne programe i rad sa publikom, programski aktivirala Muzej šabačkih Jevreja, uvođenjem aplikacije virtulane realnosti osavremenila stalnu postavku, koncepcijski transformisala i repozicionirala manifestaciju šabačkog Oktobarskog salona na savremenoj umetničkoj sceni i doprinela većoj vidljivosti muzejskih aktivnosti u celini.

Narodni muzej u Šapcu, kao i Galerija savremene umetnosti Subotica čija je Nela Tonković ranije bila direktorka postali su jedni od najaktivnijih institucija kulture u Srbiji a van Beograda, upravo za vreme trajanja njenog mandata, ukazuje AICA. (kraj) lj/ivt/dj

Share: