Umetnost na mestu zla

00:09 23. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Umetnost nije samo da fotografiše i registruje realnost, već ono što je suštinski, egzistencijalni problem, ona daje budućnost - i zato je ovde, na mestu najvećeg zla, iznikla ova lepota, istinska i prava umetnost, poručio je patrijarh Porfirije otvarajući izložbu "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja".

Izložba radova monahinje Marije, iz manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, otvorena je u Istorijskom muzeju Srbije povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Umetnost je pokazala da je Jasenovac ne samo mesto sećanja, već i molitvenog sećanja, koje preobražava i tvorevinu i pobeđuje svako zlo i izazov", poručio je patrijarh.

On je podsetio da je Jasenovac nadaleko i naširoko poznat, ne samo u Srbiji nego u svetu, ne samo po zlu, nego po najekstremnijem mogućem zlu koje može da domisli ljudski um, gde su se neki ljudi, koji ne pripadaju nijednom narodu, ni ljudima, jer su činili zverstva kojih bi se postidele beslovesne zveri, čime su se ispisali iz svakog naroda.

"Za Jasenovac nas vezuje čitavo naše postojanje i to je mesto koje mi daje najsnažniju moguću snagu - a svako ko se seti Jasenovca u najmanju ruku postane čovek i učini sve ne samo da se on ne ponovi, nego i da ne bude zaboravljen, da nas inspiriše i nadahnjuje da budemo ljudi prema meri Hristovoj", kazao je patrijarh.(kraj) is/mr/dpv

Share: