Titula predata Novom Sadu

12:57 08. 05. 2021. FoNet | Vera Barišić

NOVI SAD - Titula Evropske prestonice kulture predata je gradovima koji će biti njeni nosioci 2022. godine - Novom Sadu, Ešu iz Luksembruga i Kaunasu iz Litvanije, saopštila je Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture.

Titulu su predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, usled pandemije korona virusa, bila organizovana u petak uveče on lajn, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

"Naša krilatica Za nove mostove proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate", rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad je trebalo da bude Evropska prestonica kulture prošle godine, ali je zbog pandemije sve odloženo za 2022. godinu.

Svečana ceremonija otvaranja godine titule u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, dok će zatvaranje biti 31. decembra 2022. (kraj) vbr/nm

Share: