Šekspir opet u igri

18:42 17. 06. 2021. FoNet

ČORTANOVCI - "Tragedija Hamleta" čuvenog Pitera Bruka u izvođenju francuskog teatra "Des Lumières et des Ombres" koju je režirao Gi Pjer Kulo, otvoriće 8. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima.

Jedinstveni međunarodni festival, koji se od 2. do 6. jula održava uz podršku UNIQA osiguranja, čini program savremenih svetskih produkcija Šekspirovih dela. Publici će predstaviti pozorišne predstave iz Francuske, Italije, Makedonije i Srbije.

Kako je saopšteno, na centralnoj festivalskoj lokaciji, u Vili Stanković, nastupiće Narodni teatar Bitola predstavom "History of motherfuckers-Korolian", u režiji Andraša Urbana, a biće izveden i "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića.

U pratećem festivalskom programu, publika će u Kulturnom centru Novog Sada moći da pogleda filmske adaptacije Šekspirovih dela, Korolian i Bura.

Za oktobar je planiran čuveni "Magbet", Sardegna Teatro iz Italije, posle gostovanja na Sibiu festivalu, Hong Kong festivalu, Platonov festivalu u Rusiji, Festvalu svetskog kazališta Zagreb i Barbikan centru u Londonu . U okviru programa Šekspir festivala, dolazi i u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu.

Direktor i osnivač Festivala, Nikita Milivojević ističe da će ova pozorišna smotra ponovo oživeti predivni ambijent Vile Stanković i naglašava da je Šekspir, posle godinu dana, ponovo u igri i na pozorišnom terenu u destu sa brojem 8!

Direktor Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja Sonja Marić objašnjava da ova kompanija, ulaganjem u kulturu, investira u sigurno bogatstvo duha i već osam godina ponosno podržava Šekspir festival, istinski pozorišni praznik.

Nestrpljivo čekamo početak i sigurno nezaboravno izdanje 8. Šekspir festivala koji je, posle prošlogodišnjeg domaćeg repertoara, ponovo u međunarodnoj igri, rekla je Marić.

Ona je podsetila da UNIQA 15 godina doprinosi očuvanju i promociji kulturne baštine, podržavajući događaje, institucije i ideje koje građanima Srbije približavaju vrednosti bogate i raznovrsne domaće i svetske kulturne scene

Internacionalni Šekspir festival Evropska mreža festivala zvanično je 2019. godine uvrstila na listu najznačajnijih na Starom kontinentu.

Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novog Sada i UNIQA osiguranja. (kraj) def

 

Share: