Izložba Milića od Mačve

19:40 23. 06. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

NOVA GRADIŠKA - Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas izložbu crteža Milića od Mačve u Kulturnom centru Gradiška i istakla da je ta postavka spona u jačanju kulturnih veza i očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, čiji važan deo čini jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20. veka.

Gojković je kazala da se veliki srpski slikar tokom svog stvaralaštva duboko oslanjao na narodne običaje i priče, koje su neretko deo raznih legendi i magijskih obreda, i dodala da je u svetu umetnosti ostao upamćen po karakterističnim lebdećim balvanima, užarenim loptama i santama leda, koji dominiraju njegovim delima.

"I na slikama, tačnije crtežima koje ovde možemo da vidimo, preovlađuju teme iz srpske istorije i tradicije, kao i crkveni motivi. Pred nama su slike ʼKosovski bojʼ, sa večno aktuelnom temom u srpskoj umetnosti, ʼNjegošʼ, posvećena jednom od naših najvećih pesnika, kao i one na kojima su manastiri Grgeteg, Poganovo, Drača i druga znamenita mesta i događaji iz naše istorije. Sve to verno odslikava koliko je Milić bio vezan za svoju otadžbinu i svoj narod", rekla je Gojković, saopštilo je Ministarstvo. (kraj) is/dpv

Share: