Neka nas muzika odvede

13:09 01. 07. 2021. FoNet | Dejan Jeremić

ZRENJANIN - Pojavom mobilnih telefona, moj posao kao da više ne postoji, jer danas fotografija postoji onoliko koliko traje u telefonu, izjavio je FoNetu proslavljeni rok fotograf Brajan Rašić, čija je retrospektivna izložba fotografija “Pod sjajem Zvezda” otvorena u Narodnom muzeju u Zrenjaninu.

Vreme analogne fotografije i foto-aparata s filmom Rašić posmatra s nostalgijom, naglašavajući da su fotografi nekada bili poštovaniji, ali da su zbog posla morali da se prilagode novoj tehnologiji.

Među više od 100 izloženih fotografija nalaze se i analogne iz 1981. godine na kojima su članovi grupa Idoli, Električni orgazam i Disciplina kičme, ovekovečeni kao “Paket aranžman”. Osim njih, Rašić među najdraže svrstava i fotografiju Noela Galagera.

"On je baraba, ali meni veoma drag, jer predstavlja jednu generaciju. Šešir koji nosi, pivo koje pije i poliva po meni, sve to oslikava tu, kako je zovu, Oejzis generaciju. Ponosan sam na tu fotografiju, jer ima priču", kaže autor.

Posebno poglavlje u Rašićevoj karijeri zauzimaju Rolingstonsi, čiji je lični fotograf bio od 2006. godine, ali i Dejvid Bouvi i Ejmi Vajnhaus.

"Za nedelju dana biće objavljen njihov koncert iz 2006. u Rio de Žaneiru koji sam fotografisao. Biće u svim formatima, a meni je čast što ću na njima imati naslovnu stranu s mojim fotografijama", navodi Brajan.

Osim muzike uz koju je rastao, Rašić prati i savremene trendove za koje kaže da je dobro da postoje, jer se muzika menja, a različitost je poželjna i potrebna.

"Volim različitost, volim Stonse, volim i Bitlse, Bovija..., to su velikani, volim i Zvonka Bogdana kog sam nedavno slušao. On je naš Frenk Sinatra. Mnogo toga u muzici se promenilo, ljudi, vremena, ukusi… dobro je da se i muzika menja, razvija i da nas odvede dokle god može".

Rašić je fotografisao više od 8.000 koncerata i gotovo da ne postoji svetska grupa ili izvođač koji nisu izazvali njegovu pažnju, ali neke od najpoznatijih svetskih muzičara, ipak, nije uspeo da fotografiše.

"To su svi oni kojih nema. Bio sam svestan da ne mogu da fotkam Dženis Džoplin, Džima Morisona, Elvisa Preslija, Džona Lenona, Džimija Hendriksa… Prerano su otišli. Bio sam mali kada su otišli, a i danas ih slušam. Rokenrol postoji 67 godina, 45 sam ovekovečio. Nije to tako loše", zaključio je Rašić. (kraj) zvs/dj

Share: