Završeno prvo poluvreme

10:40 07. 07. 2021. FoNet

ČORTANOVCI - Predstavom "Moj Šekspir", prema konceptu Nikite Milivojevića, u Čortanovcima je spuštena zavesa na prvi deo ovogodišnjeg Šekspir festivala, koji će biti nastavljen u oktobru.

U pozorištu pod vedrim nebom, publiku su u kompleksu Vile Stanković, svojim interpretacijama Šekspira oduševili Anita Mančić, Vojislav Brajović, Svetozar Cvetković, Boris Isaković, Dragan Mićanović i Teodora Marčeta, ističe se u saopštenju.

Ovogodišnji Šekspir festival, koji se od početka održava uz podršku UNIQA osiguranja, otvorio je francuski teatar Des Lumières et des Ombres predstavom "Tragedija Hamleta“. 

Publika je imala priliku da vidi i Narodni teatar Bitola koji je izveo "History of motherfuckers- Korolian” u režiji Andraša Urbana.

U pratećem programu, prikazane su filmske adapracije Šekspirovih dela "Korolian“ i "Bura“.

Direktor i osnivač Šekspir festivala, Nikita Milivojević podseća da su kompanija UNIQA i ova pozorišna smotra po osmi put "ponovo u igri".

Šekspir je ove godine obučen u fudbalski dres, dao je tri sjajna gola u prvom poluvremenu, istakao je Milivojević i naglasio da u pozorištu ne postoji lepša slika od prepunog gledališta na početku predstave i ogromnog aplauza na kraju.

Upravo to se dešavalo svake večeri na ovogodišnjem Šekspir festivalu. Tim koji pobeđuje ne treba menjati, poručio je Milivojević.

U drugom poluvremenu VIII Šekspir festivala na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 16. oktobra biće izvedena čuvena predstava “Magbet” Sardegna Teatro / Compagnia Teatropersona iz Italije.

Predstava koju je režirao Alessandro Serra dobila je najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra - The Premio Ubu Award 2017.

Osnivanje međunarodnog Šekpir festivala u Srbiji inicirao reditelj Nikita Milivojević, posle premijere njegove predstave "Henri VI” u čuvenom londonskom Glob teatru 2012. godine.

Njegova je želja da publikci, kroz predstave na otvorenom, baš kao u Šekspirovo vreme, približi lik i opus najvećeg dramskog stvaraoca.

Šekspir festival od osnivanja podržavaju UNIQA osiguranje, Vlada AP Vojvodine, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i Grad Novi Sad.

Evropska mreža festivala uvrstila je Šekspir festival 2019. godine na listu najznačajnijih festivala Starog kontinenta. (kraj) def

Share: