Premijera u Herceg Novom

11:48 28. 07. 2021. FoNet

BEOGRAD - Novi film Gordana Matića, „Pucnji u Marseju“, imaće svetsku premijeru u glavnom programu Filmskog festivala u Herceg Novom, 5. avgusta.

Film baca novo svetlo na ubistvo kralja Aleksandra u francuskom gradu Marseju, tragičan događaj 9. oktobra 1934. godine.

„Pucnji u Marseju će nakon Herceg Novog biti prikazani na još nekoliko letnjih festivala u regionu, a domaću premijeru će imati na Festivalu u Nišu. Planirano je da film u srpske bioskope stigne od oktobra, na godišnjicu atentata!, rekao je reditelj Gordan Matić.

Prema njegovim rečima osim igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, film donosi kao dramaturški važan element pseudo-dokumantarne delove u kojima aktera događaja iz 1934. godine, koji govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli.

U filmu igraju Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Nikola Milojević, Vladan Živković, David Tasić Daf, Marko Marković i drugi. (kraj) dep

Share: