Nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti

15:05 10. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - U cilju promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji, većoj vidljivosti i ravnopravnosti žena u filmskoj industriji, ove godine Sarajevo Film Festival uvodi novu redovnu nagradu: Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti čiji je sponzor Mastercard.

Nagrada je nastavak aktivnosti kojim Sarajevo Film Festival daje doprinos uspostavi jednakopravnosti žena u filmskoj industriji: 2018. godine, na svom 24. izdanju.

Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti je otvorena i za filmove i rediteljki izvan takmičarskih sekcija, i iz drugih programa i sa drugih teritorija, pod uslovom da se radi o prvom dugometražnom filmu.

U konkurenciju ulaze filmovi iz selekcija Takmičarski program – igrani film, Takmičarski program – dokumentarni film, U fokusu, Suočavanje s prošlošću i Kinoscope.

Ove godine u Takmičarskom programu – igrani film, od 10 filmova 8 su režirale žene, a u Takmičarskom programu – dokumentarni film, od 16 filmova 6 su režirale žene.

O dobitnici nagrade odlučivaće tročlani žiri, a nagrada će biti dodeljena na zvaničnoj ceremoniji dodjele nagrada Sarajevo Film Festivala. Nagradni fond iznosi 7500 eura, a sponzor nagrade je Mastercard. (kraj) dep

Share: