I Bono Voks u Sarajevu

20:58 15. 08. 2021. FoNet | Velimir Ilić

SARAJEVO - Na premijernom prikazivanju restaurirane verzije filma "Hotel od milion dolara" Vima Vendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo film festivala, reditelju filma pridružio se muzičar Bono Voks, frontmen irske grupe U 2.

Voks je, kao veliki prijatelj Sarajeva i "Sarajevo film festivala", prisustvovao i premijernom predstavljanju Vendersovog filma na 6. sarajevskom filmskom festivalu.

"Jako je dobro biti ovde i čini mi se kao da nisam bio tu jako dugo, a opet se čini kao kratko. To je kao da postoje dva Sarajeva - stvarno i magično. Ono jedno u kojem živiš i radiš, naspram onog koje nosiš sa sobom u svet - to jedno mitsko Sarajevo, mesto zabave, magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota", izjavio je Bono Voks.

Sarajevo je, kako kaže, "divan grad" koji ima "odličan Festival" koji je "kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva - on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku".

Za Vendersovu triler dramu "Hotel od milion dolara" s Džeremijem Dejvisom, Milom Jovović i Melom Gibsonom u glavnim ulogama, Voks je je pisao scenario zajedno s Vendersom i Nikolasom Klejnom, a njegova je i muzika u filmu. (kraj) vip/nm

Share: