Nagrada za "Nečistu krv"

11:52 19. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Film “Nečista krv – Greh predaka” dobio je prvu nagradu na 45. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, za scenario Vojislava Nanovića i autora adaptacije scenarija Milenu Marković.

U obrazloženju odluke stoji da je ovaj scenario “izvanredna freska likova Bore Stankovića, kao i slika srpskog patrijarhalnog mentaliteta i njegove borbe za opstanak i oslobođenje od turske vlasti”. 

„Vojislav Nanović je imao troje dece, sedmoro unučadi, i deseto praunuče na putu. U njihovo i u svoje ime zahvaljujem se žiriju i festivalu, reditelju i celoj ekipi filma, produkcijskoj kući This and That Production i Snežani van Hauvelingen, koji su sve ovo izgurali. Zahvaljujem se i u ime Milene Marković, koja nije ovde iz opravdanih razloga, ali i u ime Zadužbine Vojislava Nanovića. Na simboličan način, ovo je u stvari prvi kapital koji je Voja uneo u Zadužbinu, svojim velikim delom. Njegov blagoslov nas prati“, izjavila je Jovana Stanojlović, unuka Vojislava Nanovića koja je primila nagradu.

Posle prikazivanja u Vrnjačkoj banji, publika će „Nečistu krv – Greh predaka” moći da pogleda 20. avgusta na svečanom otvaranju četvrtog Dunav Film Festa i 22. avgusta u Nišu, na 56. Festivalu glumačkih ostvarenja - Filmski susreti.

Beogradska bioskopska premijera zakazana je za 24. avgust u Kombank dvorani i dvorani Cineplexx Galerija Belgrade, a bioskopska distribucija u Srbiji i celoj Evropi počinje istovremeno, 26. avgusta, i sa velikim iščekivanjem bioskopske publike otvara jesenju sezonu bioskopa.

Uloge u filmu tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, MIlica Gojković i Vaja Dujović. (kraj) dep

 

Share: