Privilegija ozbiljne nacije

13:28 21. 08. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

SARAJEVO - Proslavljeni glumac i reditelj filma "Toma" Dragan Bjelogrlić ocenio je u intervjuu FoNetu da je "privilegija ozbiljnih nacija da prave filmove o ljudima koji su obeležavali vreme, a nisu neke istorijske ličnosti".

"To rade ozbiljne nacije. Ako sam doprineo da i mi počnemo to da radimo, bilo bi mi veoma drago", rekao je Bjelogrlić novinarki Andjeliji Stojković na Sarajevo film festivalu, gde je premijerno prikazan njegov film o legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću.

Da pravimo o tim ljudima, da kažemo naizgled malim ljudima, velika umetnička dela, objasnio je on i istakao da je Zdravković bio jedan od retkih predstavnika narodne muzike koji je bio omiljen u urbanoj populaciji.

"On je u stvari bio urbana zvezda. Da se rodio u Parizu, bio bi Šarl Aznavur, da se rodio na moru, bio bi neki Oliver Dragojević. Ali, rodio se u Leskovcu i zato je pevao narodnu muziku", protumačio je Bjelogrlić.

Prema njegovim rečima, Zdravković je bio ozbiljan umetnik, koji je urbanu notu uneo u ruralno odakle dolazi i zato je bio fenomen.

Bjelogrlić kaže da se trudio da film dočara epohu od 1950-ih do 1990-ih u Jugoslaviji, ali priznaje da je "lakše napraviti epohu s početka veka, nego ono što je bilo juče, jer to juče svi pamtimo".

Kako je objasnio, "mnogo je teško rekonstruisati osamdesete i sedamdesete, jer svi mislimo da je to bilo isto, a nije bilo isto, ništa nije bilo isto".

Upitan kako će film prihvatiti savremenici tih godina, Bjelogrlić je odgovorio da se dugo borio s tim, da je na kraju presekao i odlučio da radi fikciju, osmišljavajući svog Tomu i svoju Silvanu.

Namerno je smišljao i davao prostor nekim ljudima koji su obeležili to vreme i želeo "baš po svaku cenu i Davorina Popovića da ima, i Zorana Radmilovića, Miku Antića, Kemala Montena", sve ljude s kojima se Zdravković družio.

"I Lepu i Tozovca, oni se podrazumevaju, to je bio taj milje. Ko se seća Miće Orlovića, recimo Miću sam stavio i Čolu", obrazložio je Bjelogrlić i najavio da će u TV seriji biti mnogo više junaka.

Kako je precizirao, svesno je ulazio u rizik da oživi neke ljude koji su "do juče bili sa nama", ali sada dolazi novi ciklus kada će ljudi koji se pojavljuju u filmu to pogledati.

"Ne znam kako će reagovati, nadam se da će ih film poneti i da će filmska poetika pobediti", zaključio je Bjelogrlić. (kraj) zvs/and

 

Share: