„Ko neće da misli, leti napolje!"

12:29 25. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Povodom stogodišnjice rođenja Jozefa Bojsa, jednog od najznačajnijih umetnika svetske umetničke scene posle Drugog svetskog rata, i Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jednog od najznačajnijih umetnika regiona i rodonačelnika konceptualne umetničke prakse kod nas 26. avgusta u 19 časova u Galeriji Goethe instituta, biće svečano otvorena izložba “Ko neće da misli, leti napolje! - Jozef Bojs i Mangelos – 100 godina i umetnost danas”.

Pose otvaranja u Goethe Institutu, izložbeni segment u Umetničkom prostoru U10 biće otvoren u 20 časova performansom Sanje Latinović, a organizator poziva goste da potom obiđu i deo izložbe u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti NGVU.

Na otvaranju će se publici obratiti Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji,  Frank Bauman, direktor Goethe-Instituta u Beogradu i dr Ivana Bašičević Antić, jedna od dvoje kustosa izložbe.

U galeriji Menjačnica Goethe Instituta biće izložene fotografije, grafike i multipli iz lične kolekcije Karla Hajnca Rumenog i Mangelosovi radovi iz kolekcije Fonda Ilija&Mangelos i privatne kolekcije iz Zagreba.  

U petak, 27. avgusta u 20 časova u Goethe-Institutu u Beogradu, biće prikazan film „Bojs“, nakon čega će dr Ivana Bašičević Antić i dr Selman Trtovac voditi razgovor Karlom Hajncom Rumenim, kolekcionarem koji za ovu izložbu pozajmljuje Bojsova dela.  

U petak, 3. septembra u Umetničkom prostoru U10, u 18 časova biće održan razgovor Zorana Pantelića i dr Ivane Bašičević Antić povodom publikacija „Crveni horizont“ Dejana Sretenovića (kuda.org, 2021), i “The Art of Direct Action - Social Sculpture and Beyond” (Sternberg press, 2019.) .

Za četvrtak 9. septembar, zakazan je razgovor o umetnicima sa Biljanom Tomić i Ješom Denegrijem u prostorijama Goethe Instituta. U četvrtak. 16. septembra u galeriji NGVU biće emitovan film “Bojs” i održan razgovor kustosa izložbe, dr Ivane Bašičević Antić i dr Selmana Trtovca, o Mangelosu i umetnosti danas u odnosu na Bojsa.

Izložba će posle Beograda u nešto izmenjenom obliku biti prikazana i u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci i u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. (kraj) dep

Share: