Preminuo Ivan Tasovac

23:10 29. 09. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - U Beogradu je večeras u svom domu, nakon što mu je pozlilo, u 56. godini preminuo direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, preneli su mediji.

Tasovac je prvi put direktor Filharmonije bio od marta 2001. do septembra 2013. godine, a na tu funkciju je ponovo izabran u januaru 2017.

Ministar kulture i informisanja bio je od 2. septembra 2013. do 11. avgusta 2016. godine.

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. U 12. godini debitovao je sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije, a nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji i Belgiji. Vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada "Disrupton" za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone, dobitnik je povelje "Budi dobar i pokaži to drugima", koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću, kao i godišnje nagrade za 2005. godinu koju dodeljuje "Samsung".

Pored toga, dobitnik je nagrade "Doprinos godine Evropi 2009", a nedeljnik "Vreme" izabrao ga je za ličnost 2011. godine. (kraj) is/dpv

Share: