Kultura

Besplatne projekcije filma

Digitalna „Sezona mira u Parizu“

13. 10. 2021. 12:31 | FoNet

BEOGRAD - Nakon digitalne restauracije u projektu „A1 Kinoteka“, film Predraga Golubovića “Sezona mira u Parizu“ gledaoci u Beogradu imaće priliku besplatno da pogledaju u Jugoslovenskoj kinoteci, 15 i 16. oktobra u 20 i 30, a 15. oktobra film će biti prikazan i uživo na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija u istom terminu.

Antiratni film Predraga Golubovića “Sezona mira u Parizu“, snimljen pre 40 godina, osim ljubavnog odnosa glavnih likova u centar pažnje postavlja društveno-političku situaciju u Evropi u to vreme. Glavno pitanje koje prožima glavne likove, a i samu radnju ovog ostvarenja je da li se društvo nakon Drugog svetskog rata zaista promenilo i da li su fašizam i nasilje i dalje prisutni i koliko.

Film snimljen u produkciji Centar filma, značajno je ostvarenje domaće kinematografije, u kojem su glavne uloge igrali poznati glumci domaće i evropske kinematografije Dragan Nikolić, Predrag Mikij Manojlović, Marija Šnajder, Alida Vali, Raf Valone i drugi. Ostale uloge u filmu ostvarili su Alan Nuri, Erland Josefson, Danijel Želan, Paskal Peti, Džejn Čaplin i Saša Darvin.

Ovo je dvadeset prvi film koji je digitalno restauriran u okviru projekta „A1 Kinoteka“ čijom je nedavnom projekcijom ispred beogradskih Silosa najavljen nastavak saradnje Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 na projektu očuvanja filmske baštine, u okviru kojeg će za naredne generacije biti sačuvano, pored dosadašnjih 20,  još 10 ostvarenja od izuzetnog značaja za domaći i evropski film. (kraj) dep

Share: