Kultura

Međunarodni festival queer filma Merlinka

“Festival 13”

11. 11. 2021. 15:31 | FoNet

Trinaesti Međunarodni festival queer filma Merlinka biće održan od  9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom “Festival 13”.

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova.

Festival će otvoriti američki film Swan Song (Labudova pesma) koji je režirao Tod Stevens, sa Udom Kirom, Lindom Evans i Dženifer Kulidž u glavnim ulogama. Film je nagrađivan na filmskim festivalima u Monte Karlu, Njujorku, Torinu, itd.

Direktor festivala Predrag Azdejković rekao je da je “ovogodišnji slogan je motivisan horor filmovima, baksuznim brojem 13 i situacijom izazvanom pandemijom koja ima veliki negativni uticaj na kulturu i umetnost, a naročito na festivale".

Već je druga godina kako uz koronu organizujemo Merlinka festival i pokušavamo da prevaziđemo sve tehničke, finansijske i programske probleme i vratimo publiku u bioskope, naveo je Azdejković.

Prema njegovim rečima, Merlinka festival odbija da postane hibridni festival, već insistira samo na projekcijama u bioskopskim salama, jer svrha festivala nije samo da gledamo filmove, već da filmove gledamo zajedno, družimo se i upoznajemo.

Među odabranim filmovima su i francuski „Down in Paris“, brazilski predstavnik za nagradu Oskar „Private Desert“ ,kanadski „Jump, Darling“ sa oskarovkom Kloris Ličman kojoj je ovo bila poslednja uloga, sa Kanskog festivala stiže francuski film “Bruno Reidal – Ispovest ubice”, itd.

Ove godine Merlinka festival će prikazati više od deset domaćih ostvarenja, što je rekord kada je u pitanju domaća kvir filmska produkcija.

Merlinka festival u Novom Sadu biće doržan od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. (kraj) dep

Share: