„Osmi kilometar”

14:35 10. 12. 2021. FoNet

BEOGRAD - Izložbu „Osmi kilometar”, koja je premijerno prikazana u Paviljonu Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji ove godine, domaća publika sada može da poseti u Muzeju Jugoslavije

Autori izložbe su arhitekti okupljeni oko platforme Moderni u Beogradu, a njihovo vođenje kroz postavku održaće se u nedelju, 12. decembra u 13 časova, u zgradi Muzeja 25. maj.

Ideja da se izložba „Osmi kilometar” predstavi u Muzeju Jugoslavije proistekla je iz želje da se lokalnoj publici učini dostupnim rad koji je uspešno predstavljao Srbiju na Bijenalu u Veneciji.

Izložba o rudarskom gradu Boru u direktnoj je vezi sa jednim od pet industrijskih lokaliteta zastupljenih na tek otvorenoj izložbi „O fabrikama i radnicima”, koja se bavi industrijskim nasleđem na prostoru Srbije.

"U svakodnevnom govoru stanovnici Bora iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor, koji računaju kao polaznu tačku - ‘nulti kilometar’ ili ‘smak sveta’. Sistem orijentacije stanovnika analogan je načinu planiranja i izgradnje samog grada kroz sedam gradskih kilometara. U tom smislu, „osmi kilometar” predstavlja kvalitativno novi sloj grada i sugeriše pravce njegovog budućeg razvoja nezavisno od rudarske industrije”, ističu autori i autorke izložbe i dodaju:

Platformu Moderni u Beogradu (MuBGD) čine: Iva Bekić, Petar Cigić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Irena Gajić, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Snežana Zlatković, a saradnici na izložbi su bili: Кatarina Đorđević, Stefan Đorđević i Dragan Stojmenović.

Izložba „Osmi kilometar” otvorena je u zgradi Muzeja 25. maj, u okviru kompleksa Muzeja Jugoslavije, do 15. februara 2022. godine. (kraj) dep

Share: